News 2025

UWAGA PRYSZCZYCA!!!

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Zgierzu informuje 𝐨 𝐩𝐨𝐭𝐰𝐢𝐞𝐫𝐝𝐳𝐞𝐧𝐢𝐮 𝐨𝐠𝐧𝐢𝐬𝐤𝐚 𝐩𝐫𝐲𝐬𝐳𝐜𝐳𝐲𝐜𝐲 (FMD) w Niemczech u 3 wołów domowych w gospodarstwie zlokalizowanym w okolicach Berlina, a co za tym idzie 𝐨 𝐰𝐲𝐬𝐨𝐤𝐢𝐦 𝐫𝐲𝐳𝐲𝐤𝐮 𝐰𝐲𝐬𝐭𝐚̨𝐩𝐢𝐞𝐧𝐢𝐚 𝐰 𝐤𝐫𝐚𝐣𝐮 𝐨𝐠𝐧𝐢𝐬𝐤 𝐜𝐡𝐨𝐫𝐨𝐛𝐲 𝐰𝐬́𝐫𝐨́𝐝 𝐳𝐰𝐢𝐞𝐫𝐳𝐚̨𝐭 𝐡𝐨𝐝𝐨𝐰𝐥𝐚𝐧𝐲𝐜𝐡 (bydło, świnie, owce i kozy).

Pryszczyca (Foot and mouth disease - FMD) jest wirusową,  zakaźną i zaraźliwą chorobą zwierząt parzystokopytnych domowych oraz dzikich. Na zakażenie najbardziej wrażliwe jest bydło, następnie świnie, owce i kozy.

Ludzie są wrażliwi na zakażenie, jednakże u nich nie jest chorobą śmiertelną i zwykle ma przebieg łagodny. Ludzie zarażają się poprzez bezpośredni kontakt z chorym zwierzęciem oraz spożywając mięso, mleko i niepasteryzowane przetwory mleczne, które pochodzą od zakażonego zwierzęcia.

Źródła zakażenia:

-zwierzęta chore lub  po przechorowaniu

-mięso i jego przetwory

-ślina, mleko, przetwory, kał, pasza, woda, żłoby, podłogi, pastwiska, skóra, wełna, ręce i   odzież obsługi

-nasienie, zarodki

-środki transportu, gryzonie, ptaki

-odpadki kuchenne.

Zwierzęta zakażone i chore wydalają wirusa z wydychanym powietrzem, z ich wydalinami i wydzielinami. Najwięcej wirusa znajduje się w płynie surowiczym i nabłonku pęcherzy ,a same zwierzęta mogą być nosicielami wirusa nawet trzy lata.

Objawy pryszczycy:

-okres inkubacji: bydło i świnie - do 14 dni (najczęściej od 3 do 8 dni), owce i kozy - do 21 dni,

-pęcherzyki, pęcherze i bąble występujące na w jamie gębowej, na wargach, języku, w okolicy otworów nosowych oraz na wymieniu, strzykach, w szparze międzyracicowej i na koronkach racic, po ich pęknięciu - nadżerki,

-temperatura ciała podwyższona o 1,5 - 2,50C,

-apatia,

-obfite ślinienie,

-spadek mleczności aż do całkowitego zaniku,

-utrudnione przeżuwanie i utrata łaknienia,

-otwieranie jamy ustnej z charakterystycznym cmokaniem,

-kulawizna jednocześnie na wiele kończyn, sztywny chód,

-wśród dorosłych zwierząt śmiertelność jest niewielka,

-zwierzęta młode (cielęta, prosięta, jagnięta) są bardzo wrażliwe i często padają z powodu zapalenia mięśnia sercowego bez innych oznak choroby.                                                        

Przebieg choroby

Bydło - przebieg choroby jest gwałtowny. Zakażenie szerzy się błyskawicznie i w ciągu 24-48 h w gospodarstwie mogą chorować wszystkie zwierzęta. Padnięcia dotyczą przede wszystkich młodych zwierząt i są najczęściej spowodowane wtórną infekcją bakteryjną.

Świnie - choroba rozprzestrzenia się błyskawicznie. U zwierząt obserwuje się trudności ze wstawaniem, występuje wysoka śmiertelność prosiąt ssących. Świnie stojące opierają się bardzo ostrożnie na racicach.

Owce i kozy - rozprzestrzenienie choroby w stadzie jest mniej gwałtowne niż u świń i bydła. Choroba przebiega łagodnie bez wyraźnie zaznaczonych objawów ogólnych i klinicznych. U owiec objawem, który powinien nasuwać podejrzenie pryszczycy jest nagłe wystąpienie kulawizn u znacznego odsetka zwierząt oraz wysoki wskaźnik jagniąt padłych w okresie wykotów.

OHRONA ZWIERZĄT PRZED CHOROBĄ polega przede wszystkim na tym, żeby pamiętać, by zwierzęta wprowadzane do stada pochodziły z wiadomego źródła i posiadały świadectwo zdrowia potwierdzające ich pochodzenie i status zdrowotny.

Wstecz

Sekcja kontaktowa

Urząd Gminy Głowno

95-015 Głowno
ul. Kilińskiego 2
tel. (42) 719-12-91
sekretariat@gmina-glowno.pl
epuap:  /gminaglowno/skrytka
adres e-doręczeń: AE:PL-92102-54022-FWHBU-25

Urząd Gminy czynny jest
od poniedziałku do środy w godz. 7:30-15:30
w czwartki w godz. 7:30-17:30
w piątki w godz. 7:30-13:30

Kasa Urzędu czynna jest
od poniedziałku do środy w godz. 8:00-13:00
w czwartki w godz. 8:00-15:00
w piątki w godz. 8:00-12:00

NIP: 733-13-04-861 

Konto do wpłat podatków i opłat lokalnych, opłat skarbowych, 
za wypisy, za wodę itp.
49 8787 0000 0000 0563 2000 0005
Konto do opłat za gospodarowanie odpadami komunalnymi:
32 8787 0000 0000 0563 2000 0117